úterý 10. listopadu 2015

Dort k 1. narozeninám



Také si někdy říkáte, kam ten čas tak letí? Přijde mi, že jsme nedávno přijeli z porodnice a dnes se snažím „uplácat“ pro moji malou holčičku ten nejkrásnější dort k prvním narozeninám J


Při pečení 1. dortu jsem si kladla hned několik otázek? Jaký dort vlastně upéct – ovocný, tvarohový, smetanový, nebo piškotový? Jsem vůbec dobrá matka, když nechci péct dort ze špaldové mouky a bio banánů? Jak má ten nejkrásnější dort vlastně vypadat? Prošla jsem na toto téma spoustu diskusí a názory maminek, se stejně jako ve všech ostatních věcech týkajících se dětí, velmi radikálně liší. Některé maminky by svému dítěti naservírovaliy cokoli, druhé jsou zase radikálními zastánkyněmi zdravé stravy a zdravý musí být i dort.

Já se řadím tak nějak do středu a po zvážení všech možných pro a proti jsem se vrhla na obyčejný piškoťák, promazaný domácí marmeládou a potažený fondánem. Ne snad, že bych naší holčičku krmila obarvenou potahovací hmotou, střed dortu byl obyčejný piškot a ty tři lžičky, které v euforii z rozbalování dárečků stihla sníst, jí určitě neublížily. Obarvená hmota je zase hezká na fotkách do vzpomínkového alba a myslím si, že naše hosty trocha fondánu také neurazila. 

Nakonec byl dort pryč mrknutím oka a o recept na něj jsem se s Vámi rozhodla podělit:

Ingredience:
100g moučkového cukru
2 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
5 lžic vlažné vody
5 lžic oleje
100g polohrubé mouky
¼ prášku do pečiva

Postup je jednoduchý, nejprve z bílků ušlehám tuhý sníh (aby se krásně vyšlehal, můžete přidat ještě špetku soli). Já vše šlehám elektrickým šlehačem, takže metly rovnou přendám do mísy se žloutky a moučkovým cukrem a šlehám tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a hmota nezbělá. Poté opatrně přidávám vodu, olej a polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec  do vzniklé hmoty opatrně ručně vmíchám sníh. Těsto vliju do vymazané a vysypané formy o průměru 15cm. Já na sebe nakonec skládala 3 dortíky, takže ten samý postup jsem opakovala ještě 2x J

Když bylo hotovo, dortíky pěkně vychladly, všechny jsem 2x prořízla a promazala domácí marmeládou (recept někdy příště ;-)). Nakonec  jsem se celý dort snažila seříznout a doplnit tak, aby byl co nejvíce stejnoměrný, protože při potahování je každá nerovnost vidět. Pro zamazání větších nerovností můžete použít máslový krém smíchaný s rozdrobenými odřezky dortu. Vznikne vám lepivá hmota, kterou zamáznete každou větší prasklinu.

Pod potahovací hmotu je nutné dort pomazat máslovým krémem (máslo, ovocný cukr dle chuti). Já do něj přidávám pro lepší chuť ještě hodně tuhý pudink (250ml mléka na 1 vanilkový pudink). Připravený pudink míchám do schladnutí (pokojová teplota) a až poté vmíchávám do změklého másla utřeného s cukrem. Pomazaný dort se snažte co nejvíce uhladit aby potahovací hmota na dort krásně sedla. A pak už jenom potahujeme a modelujeme figurky J

 
Schválně mi napište, jaký dort jste pekly k 1. narozeninám vy?

0 Vašich komentářů:

Okomentovat

Copyright © 2014 Svět mámy