Dort k 1. narozeninám
Také si někdy říkáte, kam ten čas tak letí? Přijde mi, že
jsme nedávno přijeli z porodnice a dnes se snažím „uplácat“ pro moji malou
holčičku ten nejkrásnější dort k prvním narozeninám J
Při pečení 1. dortu jsem
si kladla hned několik otázek? Jaký dort vlastně upéct – ovocný, tvarohový,
smetanový, nebo piškotový? Jsem vůbec dobrá matka, když nechci péct dort ze
špaldové mouky a bio banánů? Jak má ten nejkrásnější dort vlastně vypadat? Prošla
jsem na toto téma spoustu diskusí a názory maminek, se stejně jako ve všech ostatních věcech týkajících se dětí, velmi
radikálně liší. Některé maminky by svému dítěti naservírovaliy cokoli, druhé
jsou zase radikálními zastánkyněmi zdravé stravy a zdravý musí být i dort.
Já se řadím tak nějak
do středu a po zvážení všech možných pro a proti jsem se vrhla na obyčejný
piškoťák, promazaný domácí marmeládou a potažený fondánem. Ne snad, že bych
naší holčičku krmila obarvenou potahovací hmotou, střed dortu byl obyčejný
piškot a ty tři lžičky, které v euforii z rozbalování dárečků stihla
sníst, jí určitě neublížily. Obarvená hmota je zase hezká na fotkách do
vzpomínkového alba a myslím si, že naše hosty trocha fondánu také neurazila.
Nakonec byl dort pryč mrknutím oka a o recept na něj jsem se
s Vámi rozhodla podělit:
Ingredience:
100g moučkového cukru
2 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
5 lžic vlažné vody
5 lžic oleje
100g polohrubé mouky
¼ prášku do pečiva
Postup je jednoduchý, nejprve z bílků ušlehám tuhý sníh
(aby se krásně vyšlehal, můžete přidat ještě špetku soli). Já vše šlehám
elektrickým šlehačem, takže metly rovnou přendám do mísy se žloutky a moučkovým
cukrem a šlehám tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a hmota nezbělá. Poté
opatrně přidávám vodu, olej a polohrubou mouku smíchanou s práškem do
pečiva. Nakonec do vzniklé hmoty opatrně
ručně vmíchám sníh. Těsto vliju do vymazané a vysypané formy o průměru
15cm. Já na sebe nakonec skládala 3
dortíky, takže ten samý postup jsem opakovala ještě 2x J
Když bylo hotovo, dortíky pěkně vychladly, všechny jsem 2x
prořízla a promazala domácí marmeládou (recept někdy příště ;-)). Nakonec jsem se celý dort snažila seříznout a doplnit
tak, aby byl co nejvíce stejnoměrný, protože při potahování je každá nerovnost
vidět. Pro zamazání větších nerovností můžete použít máslový krém smíchaný s rozdrobenými
odřezky dortu. Vznikne vám lepivá hmota, kterou zamáznete každou větší
prasklinu.
Pod potahovací hmotu je nutné dort pomazat máslovým krémem
(máslo, ovocný cukr dle chuti). Já do něj přidávám pro lepší chuť ještě hodně
tuhý pudink (250ml mléka na 1 vanilkový pudink). Připravený pudink míchám do
schladnutí (pokojová teplota) a až poté vmíchávám do změklého másla utřeného s cukrem.
Pomazaný dort se snažte co nejvíce uhladit aby potahovací hmota na dort krásně
sedla. A pak už jenom potahujeme a modelujeme figurky J
Schválně mi napište, jaký dort jste pekly k 1. narozeninám vy?
0 Vašich komentářů:
Okomentovat